مقالات مرتبط با داکت اسپلیت

انواع داکت اسپلیت

انواع داکت اسپلیت

داکت اسپلیت یکی از سیستم های تهویه مطبوع هوای پرطرفدار و محبوب است که کاربرد های گسترده ای در مجتمع های اداری، تجاری و مسکونی دارد. ویژگی متمایز کننده داکت اسپلیت این است که برای انتقال سرمایش و گرمایش از کانال کشی استفاده می کند. در صورتی که قصد خرید داکت اسپلیت دارید یا می خواهید با داکت اسپلیت ها بیشتر آشنا شوید، این مقاله را مطالعه کنید.

مجله دماکالا در این مقاله به بررسی و معرفی داکت اسپلیت و انواع آن پرداخته و به سوالات زیر پاسخ می دهد:

  • داکت اسپلیت چیست؟
  • عملکرد سرمایشی و گرمایشی داکت اسپلیت چگونه است؟
  • داکت اسپلیت چه انواعی دارد؟
  • یونیت داخلی و خارجی داکت اسپلیت چه اجزایی دارند؟
  • تعیین ظرفیت داکت اسپلیت چگونه است؟
  • فواید و معایب داکت اسپلیت چیست؟

داکت اسپیلت چیست؟

داکت اسپیلت (Duct split) عنوانی است که برای اسپیلت های کانالی استفاده می شود. داکت اسپیلت ها در گروه کولر های گازی قرار دارند و دارای دو سیستم سرمایشی و گرمایشی هستند به همین دلیل یکی از رایج ترین سیستم های گرمایش و سرمایش منازل، آپارتمان ها و ادارات به شمار می آیند.

داکت اسپیلت از دو یونیت داخلی و خارجی تشکیل شده است.

یونیت خارجی یا کندانسور شامل: چند قطعه پروانه، کمپرسور، دینام، فن ….

و یونیت داخلی یا هوا ساز شامل: فیلتر، سیتی، کویل، دینام، اواپراتور، پروانه و … است.

یونیت داخلی یا هوا ساز داکت اسپیلت ها به صورت تو کار در سقف کاذب یا دیوار راهرو نصب می شود.

بارز ترین ویژگی داکت اسپیلت ها این است که به وسیله ی کانال کشی هوا را به اتاق ها و سایر مکان ها انتقال می دهند و لازم نیست که برای هر اتاق یک دستگاه جداگانه نصب شود.

داکت اسپیلت ها بر اساس ظرفیت و نوع طراحی آن ها متفاوت هستند. مثلاً ممکن است تعداد فن ها و نحوه قرارگیری فن ها و یا ابعاد کندانسور در دستگاه های مختلف متفاوت باشد.

عملکرد سرمایشی داکت اسپیلت

عملکرد سیستم سرمایشی داکت اسپیلت با کمی تفاوت شبیه اسپیلت های خانگی است. گاز مبرد در کندانسور خنک می شود و به وسیله لوله مسی که یونیت داخلی و خارجی را به هم متصل می کند به شیر انبساط و سپس به کویل موجود در یونیت داخلی انتقال می یابد و لوله های کویل را خنک می کند.

هوای محیط به داخل یونیت مکیده می شود و بعد از عبور از کویل، هوای گرم خنک می شود و از راه کانال به محیط برگردانده می شود به این ترتیب هوای محیط خنک می شود.

در طی این فرایند گاز مبرد که هوای گرم محیط را جذب کرده و گرم شده مجدداً به کندانسور انتقال می یابد و بعد از خنک شدن به محیط برگردانده می شود. این سیکل ادامه می یابد تا زمانی که دمای هوای محیط به دمای تنظیم شده ترموستات برسد. بعد از این که دما به دمای تنظیم شده رسید، کندانسور قطع می شود و یا ممکن است در بعضی دستگاه ها فن دستگاه به کار ادامه دهد و یا از کار بایستد.

عملکرد گرمایشی داکت اسپیلت

داکت اسپیلت برای تأمین هوای گرم به دو صورت عمل می کند:

  1. معکوس کردن سیکل سرمایش
  2. استفاده از کویل آب گرم

در روش اول گاز در کندانسور گرم شده و مانند سیکل سرمایش، از راه لوله مسی به کویل موجود در یونیت داخلی منتقل می شود و هوایی که در مجاورت لوله های مسی قرار دارد گرم شده و به وسیله فن موجود در یونیت داخلی و از راه کانال وارد محیط می شود و هوای محیط را گرم می کند.

در روش دوم که از نظر مصرف انرژی برق بسیار روش مقرون به صرفه ای است می توان به جای کویل گازی از کویل آب گرم استفاده کرد. به این شکل که جلوی یونیت داخلی در مسیر کانال، یک کویل آب گرم نصب می شود و در این صورت داکت اسپیلت صرفاً نقش فن را ایفا می کند.

لازم به ذکر است که کویل آب گرم به صورت فابریک روی داکت اسپیلت ها نصب نشده و باید جدا آن را تهیه و نصب کرد.

در فصل زمستان که آب گرم از پکیج و موتور خانه تأمین می شود در کویل جریان می یابد و آن را گرم می کند و هوای وارد شده به یونیت داخلی پس از برخورد با کویل و چرخش فن گرم می شود و به محیط برگردانده شده و هوای محیط گرم می شود.

انواع داکت اسپیلت ها

داکت اسپیلت ها مانند اسپیلت های خانگی در دو نوع معمولی (دور موتور ثابت) و اینورتر (دور موتور متغیر) تولید شده و در بازار موجود است.

داکت اسپیلت اینورتر (دور موتور متغیر)

این روزها اسم اینورتر را زیاد می شنویم. اینورتر در بسیاری از وسایل خانگی و صنعتی که به نوعی در آن ها حرکت وجود دارد مانند کولر گازی، یخچال و ماشین لباسشویی و … می تواند به کار گرفته شود. به طور کلی هر حرکتی که با الکترو موتور انجام می شود با استفاده از اینورتر می تواند به حرکتی کنترل شده تر و هوشمندانه تر تبدیل شود.

در داکت اسپیلت کیت اینورتر بر روی موتور نصب می شود و موجب می گردد تا موتوری که فقط با دور حداکثری ثابت کار می کند به موتور با دور متغیر تبدیل شود. به این صورت، زمانی که به توان حداکثری موتور نیاز نیست دور موتور متناسب با نیاز کاهش پیدا می کند و در صورت لزوم مجدداً شروع به کار می کند. و این عملکرد باعث کاهش مصرف برق و هزینه های مصرفی می شود.

از مزایا و کاربردهای مهم اینورتر می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صرفه‌ جویی در مصرف انرژی الکتریکی و در نتیجه کاهش هزینه‌ ها
  • کاهش جریان راه‌ اندازی برق و به‌ دنبال آن، دوام و افزایش طول عمر موتور
  • امکان هوشمند سازی و برنامه‌ ریزی برای حرکت موتور
  • روشن و خاموش‌ کردن موتور بدون نیاز به قطع‌ و وصل برق اصلی

اگر می خواهید با روش تشخیص اینورتر بودن کولر بیشتر آشنا شوید مقاله از کجا بفهمیم کولر گازی اینورتر است دماکالا را مطالعه فرمایید.

داکت اسپیلت معمولی

در این نوع داکت اسپیلت دور موتور ثابت و حداکثری است. به این معنی که کمپرسور این نوع داکت اسپلیت فقط با یک دور ثابت کار می کند و میزان مصرف برق آن در همه حالا یکسان است و این باعث افزایش مصرف انرژی و کاهش عمر دستگاه می شود.

برای مثال زمانی که می خواهیم دمای یک اتاق را از 32 درجه به 26 درجه کاهش دهیم، داکت اسپلیت معمولی (دور ثابت) با مصرف یک میزان مشخص و ثابت برق، با یک دور موتور بدون تغییر شروع به کار می کند و وقتی به دمای 26 درجه رسید، خاموش می شود.

وقتی دوباره دمای اتاق بالا برود، داکت اسپلیت دوباره با همان دور موتور شروع به کار می کند و این فرایند هر بار تکرار می شود.

اجزاء یونیت داخلی داکت اسپیلت

پنل داخلی یا هوا ساز شامل کویل اواپراتور (حاوی ماده ی مبرد)، فن و الکترو موتور است. این قطعات با شروع به کار و چرخش، دمای ایجاد شده توسط مبرد را به سمت دریچه های خروجی هوا منتقل می کنند.

با جریان ماده ی مبرد درون کویل مقداری رطوبت به صورت قطره های آب روی لوله ها جمع می شود که درون سینی درین چکه می کند و مانع از چکه کردن به روی سقف می شود.

در نهایت مسیر خروجی هوا با فیلترهای تصفیه هوا پوشانده می شود که موجب افزایش کیفیت و بهبود هوای ورودی به اتاق می گردد. تمام اجزاء تشکیل دهنده ی پنل داخلی (هوا ساز) داخل یک محفظه مستطیل شکل تعبیه شده که معمولاً بدنه ی آن با ورق گالوانیزه ضخیم پوشانده شده است.

اجزا یونیت خارجی داکت اسپیلت

یونیت خارجی یا کندانسور نیز از قطعات متعددی تشکیل شده است. مهم ترین اجزا این سیستم کمپرسور است. درون محفظه ی کمپرسور گاز مبرد پر شده که این گاز با توجه به نوع کمپرسور می تواند از نوع 410R یا 22R باشد. از کمپرسور هایی که در داکت اسپیلت های مختلف استفاده می شود می توان به مدل روتاری و یا اسکرال اشاره کرد.

الکترو موتور یکی دیگر از اجزای داکت اسپیلت است که به کمپرسور متصل است. شیر منبسط کننده جریان مبرد، شیر چهار طرفه که وظیفه ی آن معکوس کردن حالت سرمایش و گرمایش است، کویل های کندانسور و فن . از دیگر اجزای تشکیل دهنده یونیت خارجی هستند.

ترموستات داکت اسپیلت

ترموستات وظیفه ی ثابت نگه داشتن دمای محیط را دارد. ترموستات در دو نوع آنالوگ و دیجیتال دسته بندی می شود. زمانی که دمای محیط کمتر یا بیشتر از دمای تعریف شده می شود ترموستات با فرمان به داکت اسپیلت و روشن یا خاموش کردن فن هوا ساز و کنترل شیر برقی، دمای محیط را تنظیم می کند.

تعیین ظرفیت داکت اسپیلت

برای محاسبه ظرفیت داکت اسپیلت از BTU/hr استفاده می کنند که همان ظرفیت برودتی در یک ساعت است. گاهی نیز از تن تبرید در بیان ظرفیت دستگاه داکت اسپیلت استفاده می شود. هر 1200 BTU/hr برابر 1 تن تبرید است.

برای محاسبه تقریبی ظرفیت داکت اسپیلت در آب و هوای معتدل باید متراژ فضای مورد نظر را با توجه به ارتفاع نرمال در عدد 400 تا 600 ضرب کرد. هر چه ظرفیت بیشتر باشد قیمت داکت اسپیلت نیز بیشتر می شود.

فواید استفاده از داکت اسپیلت (اسپیلت کانالی)

  • دو منظوره بودن (سرمایش و گرمایش)
  • قابلیت به کارگیری حالت گرمایش با استفاده از کویل آب گرم
  • کمتر بودن قیمت این سیستم نسبت به سایر سیستم ها
  • فیلتر کردن هوا
  • تأمین هوای تازه با اکسیژن بالا از بیرون و ارسال آن به درون ساختمان
  • حذف کانال کشی های عمومی در ساختمان
  • پنهان بودن دستگاه در دیوار یا سقف کاذب که باعث حفظ زیبایی بصری می شود
  • سیستم تهویه مطبوع مجزا برای هر واحد

معایب داکت اسپیلت

  • هم دما شدن کل اتاق ها و سالن های متصل به یک دستگاه
  • صدای داکت اسپیلت (زیاد بودن صدای دستگاه به دلیل استفاده از یک دستگاه با فن بزرگ)
  • عدم امکان کنترل ظرفیت هوا دهی با بستن دریچه اتاق

انواع برند های داکت اسپیلت و قیمت آن

در ایران داکت اسپیلت های ایرانی و وارداتی در بازار موجود هستند. داکت اسپیلت های وارداتی اغلب ساخت کشورهای کره، چین، ژاپن و مالزی هستند. شناخته شده ترین برند های داکت اسپیلت در ایران: سامسونگ، ال جی، هایسنس، تک الکتریک، جی پلاس، وستن ایر، میدیا گلدیران، میتسوبیشی و … هستند. قیمت داکت اسپیلت های ایرانی نسبت به وارداتی کمتر است. برای اطلاع از قیمت داکت اسپلیت در فروشگاه دماکالا با کارشناسان فروش ما تماس بگیرید.

انواع ظرفیت های داکت اسپلیت

داکت اسپلیت های تولیدی شرکت های ایرانی و خارجی در ظرفیت های مختلف تولید می شوند. انتخاب ظرفیت داکت اسپلیت به مساحت فضایی که در اختیار دارید، نوع کاربری (تجاری، مسکونی، اداری یا …)، تعداد طبقات ساختمان و بودجه شما بستگی دارد. عموما داکت اسپلیت ها در ظرفیت های زیر تولید می شوند:

گارانتی دستگاه داکت اسپیلت

گارانتی و شرایط داکت اسپیلت ها با توجه به برند آن ها متفاوت است. ولی معمولاً کمپرسور دارای 5 سال ضمانت و قطعات 2 سال ضمانت دارند.

معرفی انواع داکت اسپلیت

ما در این مقاله پس از معرفی انواع داکت اسپلیت، کارکرد و ساختار آن به معرفی انواع داکت اسپلیت پرداختیم. همان طور که اشاره شد کولر های اینورتر نسل جدیدتر کولر های گازی هستند و مصرف انرژی برق کم تری دارند. امیدواریم این مقاله در معرفی داکت اسپلیت و انواع آن به شما مفید واقع شده باشد. شما عزیزان می توانید سوالات خود را با تیم کارشناسان فروش دماکالا مطرح کرده یا در کامنت های سایت برای ما ثبت کنید.

 

 

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *